Med denne kommer steinene til pers

Med denne kommer steinene til pers

 

Kirpy Steinknuser er et uvurderlig tilbehør både til skogbruk og landbruk. Med denne kommer steinene til pers.

– Denne her gnager «mætti» stein, sier Nils Sverre Havik ved Fjellved AS.

De benytter Kirpy steinknuser BPS fra Landbruksteknikk i forbindelse med knusing av stein langs almenningsveiene rundt Sjusjøen-traktene øst for Lillehammer.

Denne maskinen gjør susen når veiene skal renskes for nødvendige mengder og masser av store steiner, og med 34 tenner så blir de steinharde «udyrene» puverisert fullstendig, og veien blir dermed reinere og bedre.

– Klart, de største steinene må vi plukke opp, men denne harver opp ganske bra. Maskinen ble kjøpt i fjor, men det er mest nå i sommer jeg har kjørt den, sier Havik.

Han anslår at det er blitt rundt 150 timer med kjøring i sommer. Ikke at det nødvendigvis betyr altfor mange mil, men maskinen leverer godt fra seg.

– Det går i 0,5 kilometer i timen, så det er ikke veldig fort. Og selv om tennene må byttes fordi det slites såpass på grunn av steinene, så tar det bare ti minutter å bytte to stykker, sier han.

Jordbruker Roald Olsen fra Indre Billefjord lovpriser også sin Kirpy Steinknuser av modell BPB 250.

– Det første gang jeg bruker et slikt maskineri, og det som er nytt er at man kan gå rett på etterpløying. Da slipper du å slodde i de mengder du gjorde før. Bare det brukte man flere timer på å få det slett, sier Olsen.

Nå slipper han raking og de store mengdene med steinplukking ute på jordet.

– Før måtte man kanskje bruke i h vert fall tre redskaper for å komme i havn. Her gjøres alt så godt som på en jobb, og det sparer en for mange timer. Også er dette en god investering hvis man tenker fram i tid. Selv om det koster å kjøpe inn, så skal dette kunne gjøre driften billigere på sikt, sier Roald Olsen.