Kraftoverføringsaksler

Proffe, rimelige og et stort utvalg akslinger.

Cer2

BR+

En kraftuttaksaksel med denne beskrivelsen har, som på bildet nedenfor, den patenterte C Line-koblingsmekanismen installert i begge ender av kraftuttaket.

Friløpskobling (PS og PSL)

Frihjulskoblingen beskytter traktoren mot belastninger på grunn av treghetsmassen til arbeidsmaskinen. Denne koblingen beskytter ikke maskinen mot overbelastning. Den er primært beregnet på maskiner der større masser roterer med høy hastighet – rotorer. Disse maskinene er primært rotorklippere, slagklippere osv. Frihjulskoblingen beskytter traktoren mot trekkraften fra maskinens treghetsmasse.
Før du bestemmer deg, sjekk om det allerede er en frihjulskobling installert i maskinen din.

 

Slik fungerer clutchen:

Frihjulskoblingen er utformet på en måte som muliggjør kraftoverføring (spak) fra traktoren til arbeidsmaskinen og forhindrer kraftoverføring fra arbeidsmaskinen til traktoren. Frihjulskoblingen beskytter traktoren mot skade, koblet til den tilbakevendende girkassen fra maskinen. Vi refererer til girkassen fra maskinen, som er forårsaket av treghetsmasser, for eksempel massen av hammere og rotor i en slagklipper, massen av skiver og tromler i slåmaskiner. Clutchen begrenser ikke en for stor kraftoverføring (spak) til maskinen. Dette betyr at den ikke beskytter maskinen mot overbelastning eller skade, som oppstår på grunn av overbelastning.

Hvordan vet jeg om jeg trenger en PS (høyre) eller PSL (venstre)?

Du kan definere rotasjonsretningen riktig hvis du ser mot bevegelsesmekanismen (traktoren) og finner ut om akselen roterer med klokken (høyre - PS) eller mot klokken (venstre - PSL). Hvis du prøver å definere rotasjonsretningen fra innsiden av traktoren, kan det føre til en feil. Hvis du vil definere rotasjonsretningen til den bakre akselen, må du se fra baksiden av traktoren mot akselen, og for den fremre akselen må du se fra forsiden av traktoren mot traktoren.

Hvordan kan jeg finne ut om jeg har en PS (PSL) eller VS clutch hjemme?

I praksis er det ofte forveksling mellom en friløpsclutch (PS eller PSL) og en sperrekobling (VS). Brukeren kan enkelt finne ut hvilken av clutchene som er installert på kraftoverføringsakselen. Koble kraftoverføringsakselen til en stillestående arbeidsmaskin og prøv å rotere det frie ytre åket på traktorsiden til venstre og høyre. Hvis du ikke kan rotere kraftoverføringsakselen uten å rotere akselen på arbeidsmaskinen, har du en VS-stjernespalleklutch installert. Hvis en PS-clutch er installert, vil kraftoverføringsakselen rotere med klokken med lite kraft uten å rotere akselen på maskinen. Hvis en PSL er installert, vil kraftoverføringsakselen rotere mot klokken med lite kraft uten å rotere akselen på maskinen.

 

Sperrekobling med moment (VS1)

Sperrekoblingen VS1 beskytter maskinen mot overbelastning. Den er beregnet på maskiner uten installert spakbeskyttelse. Når koblingen slurer, er det nødvendig å stoppe maskinen og finne ut hva som forårsaket sluringen. Hvis årsaken til sluringen skyldes overbelastning av maskinen, er det nødvendig å senke lasten – for å redusere arbeidshastigheten… Det nominelle dreiemomentet til koblingen er fabrikkinnstilt, med et område fra 1200 Nm til 1500 Nm. De brukes spesielt til lasting av tilhengere, river og høyvendere, gjødselspredere, maisplukkere osv. Når du oppdager at kraftoverføringen er lavere eller at koblingen slurer veldig ofte, må du undersøke koblingen på et verksted.

Slik fungerer clutchen:

Sperrekoblingen VS1 er konstruert på en måte som muliggjør korrekt overføring av kraft (spak) fra traktoren til arbeidsmaskinen og forhindrer for stor kraftoverføring fra traktoren til arbeidsmaskinen.
Sperrekoblingen beskytter maskinen mot skader knyttet til overbelastning. Den forhindrer for stor kraftoverføring (spak) på maskinen og forhindrer dermed skader på grunn av overbelastning, for eksempel overbelastning på grunn av for høy arbeidshastighet.
Når clutchen aktiveres, overføres spaken til maskinen bare så høyt som den er innstilt. Overskuddet av spaken overføres ikke til maskinen, men elimineres gjennom clutchen. Når clutchen aktiveres over lengre tid, blir den varme opp på grunn av at den overskredne spaken deaktiveres. Fjærene blir gradvis slitne, og det fabrikkinnstilte nominelle dreiemomentet reduseres. I dette tilfellet må du utføre vedlikehold av VS1-clutchen din på et autorisert verksted, som har alt nødvendig verktøy for hånden for sikker demontering, montering og endelig kontroll.
Demontering av en VS-clutch uten egnet verktøy kan forårsake alvorlige skader på grunn av energien som frigjøres fra de forspente fjærene – fare for flygende gjenstander. VS1-clutchen begrenser ikke kraftoverføringen (spaken) fra arbeidsmaskinen til traktoren, slik som en PS- eller PSL-clutch gjør. Virkemåten til en VS- og VS1-clutch er identisk.

Hvordan velge riktig nominelt dreiemoment (clutchspak)?

Clutchspaken er vanligvis definert av produsenten av arbeidsmaskinen – angitt i håndboken.

Hvis du ikke finner dataene i manualen, kan du beregne det nødvendige nominelle dreiemomentet for clutchen selv. Produsenten oppgir effekten i kW eller hk, deretter må du vite arbeidsrotasjonshastigheten. Med disse dataene kan du beregne det nødvendige nominelle dreiemomentet med denne formelen:

M (Nm) = nødvendig nominelt dreiemoment
P (kW) = nødvendig effekt for arbeid
n (min  -1 ) = rotasjonshastigheten til kraftuttaket, nødvendig for arbeid (vanligvis 540 min  -1  eller 1000 min  -1  eller som foreskrevet av produsenten – etikett på arbeidsmaskinen).

 

Brytebolt (ST)

Skjærboltclutchen ST beskytter maskinen mot overbelastning. Den er beregnet for maskiner uten installert spakbeskyttelse og som krever umiddelbar stopp av momentoverføringen. Maskinen stopper, derfor må du bytte ut skjærbolten med samme styrkeklasse og størrelse for å kunne fortsette arbeidet. Området er fra 900 Nm til 3500 Nm og avhenger av størrelsen. De brukes hovedsakelig for maskiner beregnet for jordbehandling, for eksempel roterende freser, rotorharver osv.

Slik fungerer clutchen:

Skjærboltclutchen ST beskytter maskinen mot overbelastning. Den er beregnet for maskiner uten installert spakbeskyttelse og som krever umiddelbar stopp av momentoverføringen. Skjærboltclutchen begrenser spaken på samme måte som clutchene VS, VS1 og TS, med den forskjellen at kraftoverføringen stoppes umiddelbart ved overbelastning (bolten bremser), og maskinen har ikke lenger overføring over kraftuttaksakselen. Deretter må du bytte ut skjærbolten med samme styrkeklasse og størrelse for å fortsette arbeidet. ST-clutchen begrenser ikke kraftoverføringen (spaken) fra arbeidsmaskinen til traktoren, slik en PS- eller PSL-clutch gjør.

Vår patenterte clutch tilbyr flere alternativer for nominelle momentinnstillinger på én clutch og kan enkelt endres. Clutchen vår er mer symmetrisk, noe som reduserer vibrasjoner på grunn av eksentriske masser. Endring av sikkerhetselementet er også forenklet på grunn av formen på mutterens spor, som forhindrer at mutteren roterer når den skrus – bare én skiftenøkkel er nødvendig for endringen.

Clutchens ergonomiske design gjør den enklere å håndtere. Dette gjør prosessen med å klargjøre og starte arbeidsmaskinen raskere. På grunn av dens kompakte størrelse kan clutchen brukes på mindre plass. Med sitt moderne design er skjæreboltclutchen tydelig gjenkjennelig.

Den nye skjærboltclutchen har forhåndsinnstilte flere nominelle dreiemomenter. Brukeren kan bruke kraftuttaksakselen på flere maskiner, noe som gjør ham mer fleksibel og økonomisk. Med en enkel endring av dreiemomentinnstillingene kan han sikre riktig dreiemoment/kraftoverføring til maskinen. Ubrukte innstillinger av dreiemomentet er beskyttet med plugger, som forhindrer utilsiktet bruk.

På grunn av den symmetriske designen reduseres de negative påvirkningene på maskindriften; reduksjon av vibrasjoner på grunn av eksentrisk masse. Dette fører til lengre levetid for kraftoverføringsakselen og arbeidsmaskinen.

Utskifting av skjærbolten er forenklet på grunn av formen på spormutteren, som forhindrer rotasjon av mutteren når skruen strammes. Brukeren trenger halvparten færre verktøy enn før – i stedet for to skiftenøkler trenger han bare én for å bytte skjærbolten. På denne måten kan brukeren spare tid.

Hvordan velge riktig nominelt dreiemoment (clutchspak)?

Clutchspaken er vanligvis definert av produsenten av arbeidsmaskinen – angitt i håndboken.

Hvis du ikke finner dataene i manualen, kan du beregne det nødvendige nominelle dreiemomentet for clutchen selv. Produsenten oppgir effekten i kW eller hk, deretter må du vite arbeidsrotasjonshastigheten. Med disse dataene kan du beregne det nødvendige nominelle dreiemomentet med denne formelen:

M (Nm) = nødvendig nominelt dreiemoment
P (kW) = nødvendig effekt for arbeid
n (min -1 ) = rotasjonshastigheten til kraftuttaket, nødvendig for arbeid (vanligvis 540 min -1 eller 1000 min -1 eller som foreskrevet av produsenten – etikett på arbeidsmaskinen).

 

Slurekobling (TS)

Friksjonskoblingen TS beskytter maskinen mot overbelastning. Den er beregnet for maskiner uten installert spakbeskyttelse. Det er ikke nødvendig å stoppe momentoverføringen når koblingen glipper. Det nominelle momentet til koblingen er fabrikkinnstilt, med et område fra 800 Nm til 2600 Nm. Koblingene brukes spesielt til roterende freser, rotorharver osv.

Slik fungerer clutchen:

Friksjonsclutchen TS er konstruert på en måte som muliggjør korrekt overføring av kraft (spak) fra traktoren til arbeidsmaskinen og forhindrer for stor kraftoverføring fra traktoren til arbeidsmaskinen.
Friksjonsclutchen TS beskytter maskinen mot overbelastning. Det er ikke nødvendig å stoppe momentoverføringen når clutchen slurer. Når clutchen aktiveres, overføres spaken til maskinen bare så høyt som den er innstilt. Overskuddet av spaken overføres ikke til maskinen, men elimineres gjennom clutchen. Når clutchen aktiveres over lengre tid, blir den varme opp på grunn av at den overskredne spaken elimineres. Skivene blir gradvis slitne, og det fabrikkinnstilte nominelle dreiemomentet reduseres.

Men vi har gjort vedlikeholdet enklere – det er fire hull på friksjonskoblingen som gjør at friksjonsflaten kan avlastes før sesongen. Momentet forblir innstilt i mellomtiden – det trenger ikke å justeres på nytt. På grunn av formen på åket er justeringen enklere og mer ergonomisk. Åkets design holder skruen på plass under justering og kan utføres med bare én skiftenøkkel i stedet for to.

For å hjelpe til med forberedelsene før sesongen har clutchen fire borehull, som gjør det mulig å tømme friksjonsflaten. Ved å skru inn skruer, som plasseres i borehullene av brukeren, og ved å aktivere clutchen i 10–20 omdreininger, eliminerer du effekten av overflateheft som følge av langvarig lagring utendørs eller i fuktige områder. Momentet forblir innstilt – det er ikke nødvendig å tilbakestille clutchen etterpå.

På grunn av formen på åket er det enklere og mer ergonomisk å stille inn clutchen. Under justeringen holdes skruen fast av åkets form, og justeringen kan utføres med bare én skiftenøkkel i stedet for to.

Hvordan velge riktig nominelt dreiemoment (clutchspak)?

Clutchspaken er vanligvis definert av produsenten av arbeidsmaskinen – angitt i håndboken.

Hvis du ikke finner dataene i manualen, kan du beregne det nødvendige nominelle dreiemomentet for clutchen selv. Produsenten oppgir effekten i kW eller hk, deretter må du vite arbeidsrotasjonshastigheten. Med disse dataene kan du beregne det nødvendige nominelle dreiemomentet med denne formelen:

M (Nm) = nødvendig nominelt dreiemoment
P (kW) = nødvendig effekt for arbeid
n (min -1 ) = rotasjonshastigheten til kraftuttaket, nødvendig for arbeid (vanligvis 540 min -1 eller 1000 min -1 eller som foreskrevet av produsenten – etikett på arbeidsmaskinen).

 

STØRRELSE

Når du velger riktig størrelse på kraftuttaksakselen, må du ta hensyn til kravene til arbeidsmaskinen og dreiemomentet som produseres av bevegeren (traktoren). Vanligvis vet vi ikke dreiemomentet som produseres av traktoren, men vi vet traktorens effekt og den nominelle rasjonelle hastigheten.
Dreiemomentberegning:

Når du velger størrelsen på kraftuttaksakselen av typene BR, BR+, PS eller PSL, må du sørge for at det beregnede dreiemomentet ikke overstiger det maksimale dreiemomentet som er angitt i tabellen.

For å få en bedre forståelse av dimensjoner brukt i enkeltstørrelser, kan du bruke tabellen nedenfor.



 

 

LEVETID

Holdbarheten til kraftoverføringsakselen er vanligvis knyttet til levetiden til leddlagrene, som avhenger av dreiemoment, rotasjonshastighet og arbeidsvinkel.

Den nederste grafen representerer prinsippet for å definere:

Eksempel 1: Størrelsen på kraftoverføringsakselen, med hensyn til forventet levetid, arbeidsvinkel, rotasjonshastighet og dreiemoment.

Eksempel 2: Levetiden til kraftoverføringsakselen, med hensyn til størrelse, dreiemoment, rotasjonshastighet og arbeidsvinkel

DRIFTSKONTROLL

Som en del av utviklingen av friksjonskoblingen (TS) er det mulig å installere en sensor som tillater kontroll av driften. Ved hjelp av sensorer blir brukeren informert om belastninger og vedlikeholdsinngrep.

Fordelene er:

- økt produktivitet,

- bedre utnyttelse av motordrivstoff,

- økt brukersikkerhet.